Odzież w gastronomii

Czy i kiedy pracownicy gastronomii powinni nosić odzież ochronną?

Jeśli chodzi o zaplecze to pracownicy zawsze powinni nosić odzież ochronną. Z jednej strony fartuchy, kitle, kombinezony chronią przed brudem, gorącem i zimnem a z drugiej trudno wymagać od pracownika, żeby przychodził w swoim ubraniu i wykorzystywał je w pracy. Prywatne ubranie często nie spełnia swojej roli, nie chroni tak dobrze jak odzież do tego przeznaczona. Poza tym kucharze pracujący w otwartej kuchni wyglądają schludnie w czystych kitlach, a ten aspekt również jest bardzo ważny w gastronomii. Nie ma nic gorszego jak kucharz, który pojawia się w części wspólnej w brudnych, porwanych ciuchach ze szmata przewieszoną przez brudną zapaskę.

Odzież profesjonalna jest wykonana z materiałów, które maja większą odporność na zniszczenie, przerwanie i zaplamienie. Ważnym elementem ubioru kucharza są również buty. Tak buty kucharskie a nie żadne crocsy czy adidasy. Obuwie dla kucharzy przede wszystkim ma zabezpieczenie na noskach, które chroni palce przed kontuzją. Spadający ciężki sprzęt nie zrobi nam krzywdy tak jak w innym obuwiu, gorące płyny nie poparzą tak bardzo jak w obuwiu z dziurkami czy siateczką. Profesjonalne obuwie ma również podeszwę antypoślizgową, która ma chronić przed poślizgnięciem.

Shopping Cart